دولت در راستای تشویق صادرات سیاستگذاری کند
اعضای کمیته ارزی اتاق ایران با انتقاد از سیاستهای تجاری دولت، بر لزوم تغییر رویکرد دولت تأکید کردند. آنان معتقدند که سیاستهای کنونی، انگیزه استفاده از ارز صادراتی را کاهش داده و موجب کندی روند تجارت شده است.
سیاستهای غیرتشویقی دولت
در نشست کمیته ارزی اتاق ایران، سیاستهای تجاری دولت غیرتشویقی ارزیابی شد. زیرا به نظر اعضای این کمیته، دولت برای کنترل نرخ ارز نیمایی، انگیزه استفاده از این ارز را کاهش داده و صادرکنندگان و واردکنندگان را در صفهای طولانی برای رفع تعهدات و تخصیص ارز نگه میدارد. این وضعیت موجب کندی روند تجارت و منفی شدن تراز تجاری به میزان ۱۰ میلیارد دلار شده است.
مشکلات و اظهارنظرها
کیوان کاشفی، رئیس کمیته ارزی اتاق ایران، با اشاره به وضعیت نگرانکننده تراز تجاری کشور گفت:
“با وجود این شرایط، هیچگونه تغییر رویکردی در دولت مشاهده نمیشود. ادامه این وضعیت نگرانکننده است.”
وی افزود:
“صادرکنندگان و واردکنندگان وارد چرخهای معیوب شدهاند.”
احمدرضا فرشچیان، رئیس کمیسیون واردات اتاق ایران، نیز از سیاستگذاریهای دولت به شیوهای که بازرگانان مجبور به استفاده از روشهای خلاف قانون و مراجعه به بازار آزاد شوند، انتقاد کرد و خواستار بازنگری موضوع از سوی بانک مرکزی شد.
عدم حضور نماینده اتاق ایران در کمیته ماده ۳
در این نشست، عدم حضور نماینده اتاق ایران در جلسات کمیته ماده ۳ مصوب شورای هماهنگی اقتصادی و تمرکز صرف این کمیته بر مشکلات واحدهای تولیدی نیز مطرح شد. پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران، تأکید کرد:
“در کمیته ماده ۳ به اشتباه مشکلات واحدهایی که کالا تولید میکنند، بررسی میشود و مشکلات تولیدکنندگان خدمات مغفول مانده است.”
تحلیل و پیشنهادها
محمدرضا فاروقی، رئیس کمیسیون گمرک اتاق ایران، پیشنهاد داد:
“مهلت ثبتسفارش را تا زمان تخصیص ارز در نظر بگیرند تا واردکنندگان مجبور نباشند به دلیل طولانی شدن زمان تخصیص، هزینه اضافی برای تمدید ثبتسفارش بپردازند.”
منبع :فودنا سه شنبه 10مهر1403